Bursa

Deprem Kapıda, Havanda Su Dövmeyi Bırakalım!

Bursa’nın deprem riski, her geçen gün daha da büyürken, olası bir deprem felaketiyle ilgili yazılı bir açıklama yapan Bursa Platformu Derneği Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı, “Bursa, uzmanlara göre felakete en yakın şehirlerden biri. Havanda su dövmenin bir anlamı yok; şimdi harekete geçme zamanı!” diyerek, şehrin karşı karşıya olduğu riske dikkat çekti. Kavurmacı, Bursa için hala somut adımlar atılmadığını ve bir an önce gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı

Bursa Platformu Derneği Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı ve yönetim kurulu üyeleri, Bursa’nın yüksek deprem riski altında olduğuna dikkat çekerek, yazılı açıklama yaptılar. Açıklamada Türkiye’nin büyük bir bölümünün deprem kuşağında yer aldığına dikkat çeken Başkan Kavurmacı, bu çerçevede, Bursa’nın da felakete en yakın şehirlerden biri olduğunun altını çizdi. Kavurmacı, Bursa’nın olası 7 büyüklüğünde bir depreme hazırlanamayan bir şehir olduğunu üzülerek gördüklerini belirtti. Şehirdeki kentsel dönüşüm çalışmalarını da eleştiren Kavurmacı, bu çalışmaların “cılız” kaldığını söyledi. Başkan Kavurmacı, “Bir kenti sadece binasını yapmakla depreme hazırlayamazsınız. Bu konuda hala önemli eksiklikler bulunuyor. Bursa’da kentsel dönüşüm değil, kentsel yenileme yapılıyor. Bunu söylerken bazı belediyelerin doğru adımlar attığını belirtmek istiyorum. Ama yeterli değil. Topyekûn harekete geçmek zorundayız” dedi.

“DERSİMİZİ ALDIK DEMEKLE OLMAZ”

Bursa’nın, tarihinde büyük yıkımlar yaşadığını ancak bir türlü somut adımlar atılmadığını vurgulayan Başkan Kavurmacı, şehirdeki eksikliklere dikkat çekti. Bursa’nın deprem riski konusunda, Prof. Dr. Naci Görür gibi uzmanların açıklamalarına da dikkat çeken Başkan Kavurmacı, “Prof. Dr. Görür, özellikle Gemlik ve Mudanya gibi bölgelerdeki sismik hareketliliğin arttığını ve bu bölgelerin potansiyel olarak büyük bir depremin merkez üssü olabileceğine dair uyarılarda bulunuyor. Ayrıca, son yıllarda yapılan jeolojik araştırmalar, Bursa’nın yerleşim alanlarının sismik tehlike haritalarında kırmızı alarma geçtiğini gösteriyor.” Dedi. Başkan Kavurmacı, “Ne yazık ki, ‘Dersimizi aldık’ demekle ders alınmıyor. Bakın, asrın felaketi üzerinden iki yıl geçti. Nerede ne yapıldı? Bursa’da ne yapıldı? Maalesef henüz bir arpa boyu yol kat etmedik…” diye konuştu. Bursa’nın geleceği için çok geç olmadan harekete geçilmesi gerektiğini de ifade eden İsmail Hakkı Kavurmacı, Bursa’nın yöneticilerini seferberliğe çağırarak, şunları söyledi: “Bursa’nın sadece deprem öncesi için değil, sonrası için de planlar yapmalıyız. Alınacak önlemler sadece teknik değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olmalı.”

“ZAMAN KAYBETMEDEN ADIM ATMALIYIZ”

Başkan Kavurmacı, Bursa’nın depreme dayanıklı yapılar ve modern bir kentsel dönüşüm planına acilen ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliği içinde, şehrin yeni anayasası olacak Çevre Düzeni Planının bir an önce hayata geçirmesi gerektiğine dikkat çeken Kavurmacı, “Bu plan sadece yapıları değil, kentsel altyapıyı da kapsamalı. Hem sosyal donatılar hem de sanayi bölgelerinin 21. Yüzyıla uygun şekilde planlanması şart. Hep birlikte, bir an önce harekete geçmeliyiz. Aksi takdirde, Bursa’nın geleceği tehlikeye girebilir. Bu Türkiye için de felaket olur. Çünkü Türkiye’nin en kalabalık şehirlerden biri olduğu gibi önemli bir üretim merkezidir. Ülkemizin ekonomisin bel kemiğidir.”

JAPONYA’DA NEDEN YIKIM OLMUYOR?

İsmail Hakkı Kavurmacı, açıklamasının sonunda Japonya örneğini hatırlatarak Türkiye’nin de bu alanda ciddi adımlar atması gerektiğini ve bunun öncülüğünü Bursa’nın yapması gerektiğini söyledi. Kavurmacı sözlerini şöyle tamamladı: “Japonya’da neredeyse her gün deprem oluyor.  Çoğu 6 ve üzerinde olan bu depremlerde gündelik hayat devam ediyor. Bizde 6’nın üzerindeki depremler şehirlerimizi yerle bir ediyor. Biz de aynı ciddiyetle harekete geçmeliyiz. Bursa, bu konuda sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya örnek olmalı. Deprem bilinci oluşturmak, altyapı yatırımlarını hızla yapmak, Bursa’yı güvenli bir şehir haline getirebilmek için daha fazla zaman kaybedemeyiz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu